Οικισμοί του Πηλίου

Φτάνοντας στο Pacithea Villas θα σας παροτρύνουμε να περιηγηθείτε στο όμορφο βουνό του Πηλίου και να γνωρίσετε από κοντά μερικούς από τους διάσημους οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή.

Μηλιές

Μηλιές

Οι φημισμένες Μηλιές είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του βουνού των Κενταύρων, αφετηρία για το τρενάκι του Πηλίου, που φτάνει μέσα από μια όμορφη διαδρομή μέχρι τα Άνω Λεχώνια. Η ονομαστή Σχολή των Μηλέων, που αποτέλεσε κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και πνευματική εστία της εποχής, έδωσε σε αυτό το παλιό κεφαλοχώρι μία μακρά και αξιοσημείωτη ιστορία.

Από την κεντρική πλατεία – το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών – ξεκινούν τα χαρακτηριστικά πλακόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν στις μικρές γειτονιές του οικισμού. Τα μεγάλα πλατάνια της πλατείας δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον με τη σκιά που χαρίζουν σε όσους επιλέγουν να απολάυσουν εκεί τον καφέ και το φαγητό τους, ενώ τα σπουδαία ιστορικά κτίρια που βρίσκονται περιμετρικά, όπως και τα γραφικά μαγαζάκια δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει πολλά για την ιστορία, την παράδοση αλλά και την καθημερινή ζωή της περιοχής.

Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με πυργόσπιτα και αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλη ιστορία, όπως η Βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο καθώς και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Βυζίτσα

Βυζίτσα

Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, η Βυζίτσα είναι ένας διατηρητέος οικισμός που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο. Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, οι πέτρινες βρύσες και η πλούσια βλάστηση φτιάχνουν ένα σκηνικό, ιδανικό για επίσκεψη όλο το χρόνο. Το κεντρικό πέτρινο καλντερίμι οδηγεί στη μεγάλη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα πλατάνια, όπου την παράσταση κλέβει η σκεπαστή κρήνη με το δροσερό νερό. Όμορφα μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό οδηγούν σε γειτονικούς οικισμούς και παραλίες. Ένα από αυτά οδηγεί στις Μηλιές, στο σιδηροδρομικό σταθμό, διασχίζοντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Πινακάτες

Οι Πινακάτες είναι ένα ακόμη όμορφο και γραφικό χωριό του Πηλίου. Οικισμός που επίσης προστατεύεται ως διατηρητέος με το προεδρικό διάταγμα του 1979,με πέτρινα αρχοντικά και μια μεγάλη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου και τη μαρμάρινη νεοκλασική κρήνη με τις λιονταροκεφαλές, δωρεά Ελλήνων Αιγυπτιωτών από τα ένδοξα χρόνια των 2.000 μόνιμων κατοίκων και των πλούσιων ομογενών. Αποτελεί πραγματικό ησυχαστήριο για όσους θέλουν να χαλαρώσουν μακριά από πολυσύχναστα μέρη και να απολαύσουν τη γαλήνη του πηλιορείτικου τοπίου όλες τις εποχές του χρόνου.

Πινακάτες

Άγιος Γεώργιος

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 650μ., σε ένα καταπράσινο κομμάτι του βουνού, με τα σπίτια του να απλώνονται αμφιθεατρικά σε όλη την πλαγιά, αφήνοντας το μάτι να φύγει μέχρι τον Παγασητικό. Η φύση εδώ κάνει αισθητή την παρουσία της με την πυκνή βλάστηση από μηλιές, καστανιές, κερασιές, πλατάνια και τα δύο ρέματα που πλαισιώνουν το χωριό. Σε μία επίσκεψη στον υπέροχο αυτό οικισμό μπορεί να θαυμάσει κανείς τα υπέροχα καλντερίμια του, τη γραφική πλατεία και τα επιβλητικά αρχοντικά, τις βρύσες και τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Αφέτες

Οι Aφέτες ή Νιάου, όπως παλιά ονομαζόταν αυτό το ήσυχο χωριό, είναι χτισμένες αμφιθεατρικά μέσα σε ελαιώνες με υπέροχη θέα προς την Άφησσο και τον Παγασητικό. Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια προσφέρεται για φαγητό στα δύο ταβερνάκια που διαθέτει το χωριό. Στην άλλη άκρη της πλατείας βρίσκεται η αξιόλογη εκκλησία του Aϊ-Γιάννη χτισμένη από τον γνωστό Ηπειρώτη μάστορα, Δήμο Ζαπανιώτη. Στην είσοδο του χωριού ξεκινάει το μονοπάτι που περνάει πάνω από το παλιό τοξωτό γεφύρι και οδηγεί, μέσα από μία όμορφη διαδρομή, στην γνωστή αμμουδερή παραλία της Αμποβού, στην Aφησσο.

Αφέτες

Η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων

Γνωρίστε το Πήλιο