Αξιοθέατα Μηλέων

Το Πήλιο είναι ένα βουνό γεμάτο αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης της περιοχής πρέπει να γνωρίσει. Σημαντικά αρχαιολογικά, θρησκευτικά, ιστορικά μνημεία, γραφικά πατροπαράδοτα χωριά και οικισμοί, μνημεία φυσικού κάλλους και άλλα πολλά, συνθέτουν τον ιστορικό αυτό τόπο. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να συναντήσει σε μία βόλτα του στις Μηλιές.

Σιδηροδρομικός Σταθμός

Σιδηροδρομικός Σταθμός

Η περιοχή του παλιού σταθμού αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές, με καλοδιατηρημένα κτίρια σε ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Εδώ φτάνει το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, ο «Μουτζούρης» με αφετηρία το σταθμό στα Άνω Λεχώνια.

Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Βρίσκεται στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας και ανακαινίστηκε το 1741. Είναι τρίκλιτη βασιλική με πολλά στοιχεία της Πηλιορείτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η εξέγερση των Πηλιορειτών κατά των Τούρκων.

Βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος»

Βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος»

Αποτελεί στολίδι τόσο για το χωριό όσο και για ολόκληρη τη χώρα. Συνδέεται ιστορικά με την Μηλιώτικη Σχολή, που ιδρύθηκε το 1812 από τους τρεις διδάσκαλους του Γένους, τον Άνθιμο Γαζή, το Γρηγόριο Κωνσταντά και το Δανιήλ Φιλιππίδη.

Λαογραφικό Μουσείο

Λαογραφικό Μουσείο

Το Τοπικό Μουσείο δρύθηκε το 1982 από την Eλένη – Φαίη Σταμάτη. Περιλαμβάνει αντίγραφο της σημαίας της Επανάστασης του 1821, κεντήματα, υφαντά, εικόνες, αντικείμενα παραδοσιακών τοπικών επαγγελμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Γέφυρα Ντε Κίρικο

Γέφυρα Ντε Κίρικο

Η εντυπωσιακή αυτή μεταλλική γέφυρα βρίσκεται πάνω από τον χείμαρρο Ταξιάρχη, λίγο παραδίπλα από το σταθμό και ακολουθεί την καμπύλη της σιδηροδρομικής γραμμής. Είναι γνωστή με το όνομα αυτό, προς τιμήν του Ιταλού κατασκευαστή της, Εβαρίστο ντε Κίρικο.

Μονή Αγ. Νικολάου

Μονή Αγ. Νικολάου

Η Μονή Αγ. Νικολάου του Νεομάρτυρα βρίσκεται 5 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού και φιλοξενεί αξιόλογες τοιχογραφίες. Κατασκευάστηκε με δωρεά και φροντίδα της Άννας Φαραντάτου. Διαθέτει καταπληκτική θέα προς ολόκληρο το χωριό και τον Παγασητικό.

Η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων

Γνωρίστε το Πήλιο