Το Πήλιο είναι μια ιδανική περιοχή για πεζοπορία. Η ομορφιά του βουνού με την πλούσια βλάστησή του και τους γραφικούς οικισμούς, προκαλούν τον πεζοπόρο να το εξερευνήσει και να γνωρίσει τις άγνωστες ομορφιές του. Περπατώντας κανείς μέσα στην πλούσια φύση, βλέπει να ξεδιπλώνονται δίπλα του τα παλιά λιθόστρωτα, τα γνωστά καλντερίμια, που μαζί με τα μονοπάτια αποτελούσαν το παλιό οδικό δίκτυο του Πηλίου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν με ζώα οι μετακινήσεις και η διακίνηση των αγαθών του τόπου. Τα καλντερίμια κατασκευάστηκαν από ντόπιους λαϊκούς χτίστες και ονομαστούς Ηπειρώτες, τεχνίτες της πέτρας. Πανέμορφα τοξωτά γεφύρια και μεγάλες δημόσιες βρύσες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σύλληψης στολίζουν τις διαδρομές αυτές. Στα μετέπειτα χρόνια, η διάνοιξη του οδικού δικτύου, καθώς και η εγκατάλειψη των μονοπατιών στην πυκνή και άγρια βλάστηση είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά από αυτά. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι τοπικοί φορείς με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με υποστήριξη από τον ΕΟΤ, πραγματοποίησαν την ανακατασκευή, συντήρηση, ανάδειξη, σήμανση και χαρτογράφηση 29 πανέμορφων διαδρομών λιθόστρωτων και μονοπατιών του Πηλίου, συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων.

Οι βίλες Πασιθέα βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο του δικτύου αυτού. Έτσι η τοποθεσία αποτελεί ιδανική αφετηρία για αρκετές διαδρομές, κοντινές και μακρινές.

  • Μηλιές – Kαλά Νερά (11,8 χλμ.)
  • Μηλιές – Τσαγκαράδα (11,4 χλμ.)
  • Μηλιές – Παραλία Λαμπινού (9,5 χλμ.)
  • Μηλιές – Νεοχώρι (11,4 χλμ.)
  • Μηλιές – Βυζίτσα (1,5 χλμ.)
  • Μηλιές – Μπελεγρίνος (8,4 χλμ.)
  • Mηλιές – Φράγμα Παναγιώτικο – Μπούφα (10,0 χλμ.)

Οι περισσότερες από τις παραπάνω διαδρομές είναι κατάλληλες και για ποδηλασία. Στο συγκρότημα των Pacithea Villas, υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα για όλους τους ένοικους.

Στην πόλη του Βόλου λειτουργούν αρκετοί σύλλογοι που σχετίζονται με την πεζοπορία στο βουνό, όπως ο ΕΟΣ Βόλου. Για όποιον προτιμά μία πιο οργανωμένη εξόρμηση στα μονοπάτια του Πηλίου, παρέχουμε όλες τις πληροφορίες για επικοινωνία με τους συλλόγους.